website Sponsors

 

 

U bent hier: Home SHV › Archief SHV › Historie

Historie SHV Woerden

Jubileumboek SHV-Woerden (1999)

De jubileumuitgave ter gelegenheid van de vijf-en-twinstigste verjaardag van onze vereniging.
Deze uitgave geeft beslist geen chronologisch overzicht van de geschiedenis van SHV-Woerden.


De volledige uitgave van het jubileum boek kun je HIER downloaden (Let Op 9 MB grootte)

 

Een interview met de eerste voorzitter van SHV-Woerden is natuurlijk onmisbaar.


Voor Krieger kwam het verzoek om een bijdrage te leveren aan deze jubileumuitgave geheel onverwachts. Voor hem is het allemaal erg lang geleden. Hij moest diep in zijn geheugen graven. Gaandeweg kwamen de herinneringen boven. "Ik heb aan de vooravond gestaan van SHV-Woerden. Deze vooravond was wel heel erg lang. In of na het seizoen ’65 - ’66 gingen er stemmen op om op de oude natuurijsbaan achter de Lindenlaan tot een club van schaatsenrijders te komen. We hadden in Woerden verschillende goede schaatsenrijders gehad. Denk maar aan Joop van de Berg, Arnold Vroege, Bas van Os en Jan Hilgeman uit Linschoten. In die tijd groeide er, naast de natuurijsvereniging, ook een trainingsgroep voor het hardrijden op de schaats. Deze groep Woerdenaren trainde veel in Amsterdam. De ijsbaan in Utrecht bestond immers nog niet. De trainingsgroep heeft ongeveer 10 jaar bestaan en was de voorloper van de vereniging. Ik kende Anton Slager die journalist was bij een Woerdense krant. Hem heb ik gevraagd een leuk stukje te schrijven over het schaatsen met een oproep voor actieve schaatsers. Onder andere Ton Bos, Toos van Rooijen, Leo Bosboom, Jan de Graaf, Hennie Vianen en Henny Dekker reageerden op deze advertentie. Naar aanleiding van deze advertentie ontstond de schaatstrainingsgroep. Hennie Vianen heeft daarna het jeugdschaatsen opgezet." Krieger herinnert zich nog dat Richard den Oudsten binnen enkele jaren na de oprichting Nederlands kampioen bij de junioren werd.
Het was een enigszins verwarrende tijd: er was een landijsbaan, er was een trainingsgroep en beiden hadden een bestuur met verschillende ideeën over hoe het nu verder moest. In het bestuur van deze trainingsgroep zaten onder andere Hennie Vianen en Henny Dekker. De andere namen weet Krieger zich niet meer te herinneren. Toentertijd was hij lid van de baancommissie in Utrecht, waar inmiddels een kunstijsbaan was gerealiseerd. Krieger: “na enkele jaren wisten we niemand minder dan Egbert van ‘t Oever te strikken om de trainingen te coördineren en te begeleiden.”
En hoe hij precies voorzitter is geworden, weet hij niet meer exact. "Maar," zegt hij, "ik werd gevraagd om het voorzitterschap op me te nemen. En dat heb ik enige tijd met plezier gedaan. In die tijd waren Bert Coster voor de ijstraining en Wijbe Jellema voor de droogtraining aangesteld.” In de beginperiode deden de trainingsgroep en de wielrennersvereniging veel samen. Over zijn combinatie van functies binnen de vereniging en de baan in Utrecht zegt Krieger: "Woerden viel toen in de provincie Zuid-Holland. Maar wij waren veel meer gericht op Utrecht. Dus was het belangrijk om invloed te kunnen uitoefenen in Utrecht. Daarom was deze combinatie zo belangrijk."
Geld was ook toen al een probleem. Krieger: "In die periode bestond sponsoring nog niet. Wij hadden natuurlijk ook geld nodig om het jeugdschaatsen verder te kunnen ontwikkelen. Het toenmalig bestuur heeft toen de Schaatsvolkscross bedacht. Bull Verweij maakte reclame voor de cross via Radio Veronica. Uit geheel Nederland kwamen mensen naar het Brediuspark voor de prestatieloop. Kees Verkerk trad op als publiekstrekker. Op deze manier kwam er geld binnen. Maar helaas te weinig om kampen naar Inzell mee te kunnen bekostigen. De Schaatsvolkscross werd ongeveer 6 jaar achter elkaar gehouden en trok in de laatste editie meer dan 1000 mensen."

 

Download HIER de volledige Jubileum uitgave 25 Jaar SHV (1999) - (Let Op 9 MB grootte)


Ogenblik a.u.b. ...